Struś afrykański
 
Struś afrykański,
Struthio camelus, ptak nielatający z rzędu strusi afrykańskich (Struthioniformes). Potężny ptak, dł. ciała dochodzi do 1,8 m, wys. do 2,4 m; głowa i szyja nagie; wysokie nogi o 2 palcach; samce czarno-białe. Występuje na stepach i pustyniach Afryki.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia