Rubnera prawo
 
Encyklopedia PWN
Rubnera prawo, prawo izodynamii,
biochem. energia uwalniana podczas przemian sacharydów, lipidów i białek jest wykorzystywana przez organizm w jednakowym stopniu; a więc te składniki pokarmu mogą zastępować się wzajemnie, jeśli są dostarczone w ilościach energetycznie równoważnych;
prawo Rubnera biochemicznie jest uzasadnione tym, że różne substancje ulegają w ustroju przemianom na wspólnej drodze (przemiana materii), jednakże o ile można z pokarmu usunąć sacharydy, o tyle nie można całkowicie pozbyć się białek i tłuszczów, zawierających pewne składniki, których organizm zwierzęcy nie może syntetyzować (aminokwasy egzogenne, kwasy tłuszczowe nienasycone); w dietetyce prawo Rubnera stanowi podstawę do obliczeń energ. wartości pożywienia; sformułował je 1883 lekarz niem. M. Rubner.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia