Prażmowski Adam
 
Encyklopedia PWN
Prażmowski Adam, ur. 25 X 1853, Siedliska-Kasztel (pow. jasielski), zm. 20 VIII 1920, Kraków,
mikrobiolog, agronom, działacz społeczny.;
jeden z twórców pol. mikrobiologii; 1882–92 wykładowca w szkole roln. w Czernichowie k. Krakowa; od 1919 profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego; od 1893 czł. AU; w pracowni szkolnej w Czernichowie dokonał wielu odkryć z zakresu mikrobiologii; najważniejsze dotyczą procesu wiązania wolnego azotu z powietrza przez rośliny motylkowate; niezależnie od M. Beijerincka i H. Hellriegela odkrył bakterie brodawkowe (bakterioryza); prace: Über die Wurzelknöllchen der Leguminosen (1888), Das Wesen und die biologische Bedeutung der Wurzelknöllchen der Erbse (1889), Brodawki korzeniowe grochu (1890), pozwalają zaliczyć go do odkrywców o świat. znaczeniu w dziedzinie mikrobiologii; Prażmowski rozwijał, m.in. razem z F. Stefczykiem, działalność w spółdzielczości roln.; liczne publikacje z zakresu rolnictwa i spółdzielczości.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia