Marmolada
 
Encyklopedia PWN
Marmolada,
najwyższy szczyt Dolomitów, we Włoszech;
wys. 3342 m; zbud. ze skał osadowych (dolomity i wapienie); północny skłon łagodny, pokryty częściowo przez największy lodowiec Południowych Alp Wapiennych (pow. 3,5 km2), południowy — bardzo stromy, miejscami lita ściana skalna. Pierwsze znane wejście 1864. Dostępna dla wprawnych turystów wysokogórskich, dzięki przeprowadzeniu specjalnych dróg (wł. via ferrata) z dużą ilością sztucznych ułatwień; popularna wśród narciarzy (kolejka linowa na niższy wierzchołek, na stokach wyciągi). W okolicy M. zachowały się liczne ślady (m.in. wykute groty) walk wojsk austr. i wł. w czasie I wojny światowej. Nazwa M. pochodzi od ladyńskiego słowa marmoleda [‘marmur’].
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia