Liguryjskie, Morze
 
Encyklopedia PWN
Liguryjskie, Morze, fr. Mer Ligurienne, Mer de Ligurie, wł. Mar Ligure, ang. Ligurian Sea,
część Morza Śródziemnego (Ocean Atlantycki) między wyspami Korsyką i Elbą a wybrzeżem Francji i Włoch;
Przynależność do oceanu: Atlantycki, Ocean
Państwa położone nad morzem: Francja, Włochy
Powierzchnia akwenu: 15 tys. km2
Głębokość akwenu: średnia — 1 200 m, maksymalna — 2 546 m
Ważniejsze porty: przeładunkowe: Nicea (także port pasażerski i rybacki), Genua (także port pasażerski), Livorno, La Spezia (także port pasażerski i wojenny)
połączone Cieśniną Korsykańską z Morzem Tyrreńskim; w północnej części — Zatoka Genueńska; powierzchnia 15 tys. km2, głębokość do 2546 m (Basen Liguryjski); temperatura wód powierzchniowych w lecie ponad 25°C, w zimie 12,5–13°C, zasolenie ok. 38‰; do Morza Lewantyńskiego uchodzi rzeka Arno; główne porty: Nicea, Genua, Livorno, La Spezia; na Wybrzeżu Lazurowym i Riwierze Włoskiej słynne kąpieliska morskie, m.in.: Cannes, Monte Carlo, San Remo, Rapallo.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia