Krauze Stanisław
 
Encyklopedia PWN
Krauze Stanisław, ur. 11 XI 1902, Łódź, zm. 21 VII 1977, Warszawa,
farmaceuta, badacz i analityk środków spożywczych;
1935–62 (z przerwą w czasie II wojny światowej) kierownik Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie; 1940–44 wykładał na tajnym uniwersytecie w Warszawie; 1945–47 profesor uniwersytetu w Łodzi, 1947–73 — Akademii Medycznej w Warszawie (od 1970 dyrektor Instytutu Biofarmacji); ekspert WHO, 1958–64 wiceprezes Rady Europejskiej ds. Kodeksu Żywnościowego; prace o środkach spożywczych; Bromatologia. Nauka o artykułach żywności (1967).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia