Hopkins Frederick Gowland
 
Encyklopedia PWN
Hopkins
[họpkınz]
Sir Frederick Gowland, ur. 20 VI 1861, Eastbourne, zm. 16 V 1947, Cambridge,
biochemik brytyjski;
jeden z prekursorów nauki o witaminach; od 1914 profesor biochemii na uniwersytecie w Cambridge; czł. Tow. Królewskiego w Londynie oraz wielu akad. nauk, m.in. od 1925 — PAU; wyizolował z białek mleka nieznany przedtem aminokwas — tryptofan, będący niezbędnym składnikiem pożywienia człowieka; ustalił budowę chem. glutationu; stwierdził, że w mleku istnieją niezbędne „dodatkowe czynniki pokarmowe”, które później nazwano witaminami; 1929 otrzymał Nagrodę Nobla za wyodrębnienie z mleka substancji, która później została zidentyfikowana jako wit. A.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia