Bagels and cream cheese
 
Bagels and cream cheese
Przywieziona do Stanów przez Żydów z Europy Wschodniej, bułeczka z dziurką w środku, zrobiła karierę porównywalną tylko z psychoanalizą. Bagels to śniadaniowy ‘must have’, dla każdego, kto nie gustuje w gorących jajecznicach zaraz po otworzeniu oczu. Klasyczną wersją jest kombinacja ‘Bagels and cream cheese and jelly’ — bułka posmarowana białym serkiem i porzeczkową galaretką na wierzchu. Jednak popularność tego dania sprawiła, że zarówno ‘bagelsy’, jak i obowiązkowe do nich mazidła dostępne są w różnych smakach i kombinacjach: z cynamonem i rodzynkami, cebulą, kminkiem, łososiem. Uwaga: zasadniczo ‘bagelsy’ je się z serkiem, ewentualnie z pastą rybną, a nie plasterkiem wędliny. Nie kupuje się ich w kanapkarniach, ale w osobnych ‘bagel shopach’ — w ostatnich latach powstało nawet kilka bagelsowych sieciówek, które skutecznie konkurują z mięsnymi sieciówkami fast-foodów.
Ewa Szabłowska
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia