tran
 
Encyklopedia PWN
tran
[niem.],
ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby i tkanki tłuszczowej niektórych ryb i mor. ssaków; uzyskiwany przez wyciskanie, wytapianie gorącą wodą albo parą wodną lub ekstrakcję org. rozpuszczalnikami;
zawiera gł. triacyloglicerole kwasów tłuszczowych nienasyconych, także kwasów tłuszczowych nasyconych (m.in.: olejowego, stearynowego, palmitynowego, walerianowego, izowalerianowego, klupanodonowego), wolne kwasy tłuszczowe, witaminy (w 1 g nie mniej niż 800 jednostek międzynar. wit. A i 80 wit. E), ślady jodu, bromu i żelaza, oraz sterole (np. cholesterol ok. 1%). Tran był dawniej tłuszczem jadalnym ludów dalekiej północy; ob. jest surowcem do produkcji margaryny, koncentratów witaminowych, stosowany w leczeniu i zapobieganiu krzywicy (doustnie).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia