rzodkiewka
 
Encyklopedia PWN
rzodkiewka, Raphanus sativus var. radicula,
odmiana bot. rzodkwi (zwyczajnej);
jednoroczna roślina warzywna pochodząca prawdopodobnie z Azji Zachodniej lub basenu M. Śródziemnego, powszechnie uprawiana ze względu na nieduże (3–45 g) jadalne zgrubienie łodygowo-korzeniowe (okrągłe, owalne, wydłużone), o skórce białej, różowej, czerwonej, fioletowej; dzięki dużej zawartości wit. C (ok. 20 mg w 100 g), wit. kompleksu B, soli miner., zwłaszcza żelaza, oraz olejków eterycznych, ma dużą wartość dietetyczną i smakową; roślina o krótkim okresie wegetacji, uprawiana w polu i pod osłonami.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia