miłka
 
Encyklopedia PWN
miłka, Eragrostis,
rodzaj z rodziny wiechlinowatych (traw) liczący ok. 300 gat. roślin rocznych lub bylin, występujących w obszarach podzwrotnikowych i w południowej Afryce; blaszki i pochwy liściowe często owłosione;
kłoski wielokwiatowe, spłaszczone, zebrane w gęste wiechy; owoc — ziarniak; najważniejszym gat. o znaczeniu gosp. jest miłka abisyńska (teff, trawa abisyńska, E. tef), uprawiana jako zboże (także pastewna) w Etiopii i Erytrei; źdźbło wysokość do 1 m; liście szorstko owłosione; wiecha do 40 cm dł.; ziarniaki drobne (1–1,5 mm dł.), spożywane jako papka, wypieka się z nich chleb — nar. chleb Etiopii (zw. injera); były używane do wyrobu piwa.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia