kokosowiec właściwy
 
Encyklopedia PWN
kokosowiec właściwy, palma kokosowa, Cocos nucifera,
gatunek roślin drzewiastych z rodziny arekowatych (palm) rosnący z reguły na plażach w całym obszarze międzyzwrotnikowym;
jedyny gat. rodzaju Cocos; pochodzi z południowo-wschodniej Azji; dorasta do 30 m, obecnie wyłącznie uprawiany w całej strefie międzyzwrotnikowej (gł. na wybrzeżach) dla cennych owoców; liście pierzaste; kwiaty rozdzielnopłciowe, owado- i wiatropylne, zebrane w duże wiechy; owoc (tzw. orzech kokosowy) wielkości głowy ludzkiej, o masie do 8 kg; jest to jednoliścienny pestkowiec o gładkiej, cienkiej okrywie i grubej, włóknistej śródowocni (mezokarp); wnętrze młodego nasienia wypełnia biały, słodki, orzeźwiający płyn, zw. mlekiem kokosowym; wewn. ściankę dojrzałego nasienia wyścieła gruba, biała warstwa bielma, która po wysuszeniu daje koprę; z owocni otrzymuje się kokosowe włókno; drewno kokosowca jest materiałem budowlanym i stolarskim (m.in. do wyrobu łodzi); liści używają krajowcy do krycia dachów i na plecionki; z soku, otrzymanego przez nacięcie kwiatostanów, produkuje się syrop, cukier, wódkę i wino; kokosowiec właściwy uprawia się gł. na wybrzeżach Azji Południowo-Wschodniej, na Archipelagu Malajskim i w Oceanii.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia