gołąbek
 
Encyklopedia PWN
gołąbek, surojadka, Russula,
rodzaj grzybów z klasy podstawczaków, z rzędu gołąbkowców;
ok. 300 gat. występujących na całym świecie, z wyjątkiem Antarktydy (w Europie ok. 160 gat., w Polsce ponad 100); owocniki różnej barwy, kapelusz nawet do 20 cm średnicy; jedne gat. jadalne (np. gołąbek zielonawy, R. virescens, gołąbek cukrówka, R. alutacea, i gołąbek jadalny, R. vesca), inne niejadalne (np. gołąbek śmierdzący, R. foetens) lub trujące (np. gołąbek wymiotny, R. emetica).
zgłoś uwagę
Ilustracje
Gołąbek cukrówka, Russula alutaceafot. W. Pawłowski/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia