Centre-Val de Loire
 
Encyklopedia PWN
Centre-Val de Loire
[sãtr] Wymowa,
Centre,
region administracyjny w środkowopółnocnej Francji;
pow. 39,2 tys. km2, 2,6 mln mieszk. (2011); ośrodek administracyjny — Orlean, in. gł. miasta: Tours, Châteauroux, Chartres, Bourges; obejmuje rozległe niziny w środkowej części dorzecza Loary; na południu wapienne wyżyny północnej części Masywu Centralnego; klimat umiarkowany ciepły mor.; średnia temp. w styczniu 3°C, w lipcu ok. 19°C, opady roczne ok. 600 mm; jeden z gł. regionów roln. Francji; 1. miejsce w krajowych zbiorach pszenicy i jęczmienia, 2. — w produkcji kukurydzy; rozwinięta uprawa buraków cukrowych, rzepaku, roślin pastewnych, warzyw, owoców i winorośli dostarczających cennych gatunków win (Sancerre, Vouvray, Chinon); intensywna hodowla bydła, owiec i kóz (wyrób serów); tradycyjna produkcja konfekcji i porcelany (z regionu Berry pochodzi 45% produkcji krajowej); od lat 60. budowa nowoczesnych zakładów różnorodnego przemysłu: zbrojeniowy, gumowy (Michelin w Tours), farm., samochodowy (Renault w Romorantin–Lanthenay), elektrotechniczny i elektroniczny, spoż.; 8 elektrowni jądr. wytwarza 1/4 energii elektrycznej w kraju; ważny region turyst. — zamki nad Loarą.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia