żywność
Encyklopedia PWN
konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.
jeden ze sposobów wzbogacania żywności;
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
wzbogacanie żywności, fortyfikacja,
dodawanie jednego lub kilku niezbędnych składników odżywczych do wybranego produktu spoż., w celu skorygowania lub zapobieżenia niedoborom tych składników w populacji ludzi, zbilansowania profilu odżywczego produktu lub wyrównania strat spowodowanych jego przetwarzaniem.
bromatologia
nauka stosowana zajmująca się badaniem żywności;
[gr. brṓma ‘pożywienie’, lógos ‘nauka’],
demogr. określenie koncepcji, a także ideologii i ruchów społecznych nawiązujących do teorii ludnościowej, sformułowanej 1798 (w poprawionej wersji 1803) przez Th.R. Malthusa;