żywienia

Encyklopedia PWN

młode bydło opasowe w wieku ok. 18 miesięcy;
Cartland
[kạ:rtlənd]
Dame Barbara, ur. 9 VII 1901, Birmingham, zm. 21 V 2000, Hatfield,
pisarka angielska;
med. wprowadzenie do jam ciała cewnika w celach diagnostycznych lub leczniczych;
chemia rolna, chemia rolnicza, agrochemia,
dyscyplina nauk. zaliczana do nauk roln., zajmująca się badaniem żyzności gleby, nawozów, zagadnień związanych z nawożeniem i odżywianiem się roślin;
dieta
[łac. < gr. díaita ‘sposób życia’],
oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu.
tradycyjny sposób żywienia ludności zamieszkującej eur. wybrzeża i wyspy M. Śródziemnego;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia