żywienia
Encyklopedia PWN
zootechnika
nauka o chowie i hodowli zwierząt;
[gr. zṓon ‘istota’, ‘zwierzę’, technikós ‘wykonany zgodnie ze sztuką’],
Boyd-Orr
lekarz bryt.; specjalista w dziedzinie żywienia.
[boıd o:r]
John , baron Boyd-Orr of Brechin, ur. 23 IX 1880, Kilmaurs (hrab. Ayshire, Szkocja), zm. 25 VI 1971, Newton (Szkocja),
produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi z określonymi chorobami (np. zaburzeniami przemiany materii), także zalecany w pewnych stanach fizjol. (np. w okresie ciąży, w okresie niemowlęctwa, u dzieci do 3. roku życia);
brat Tadeusza Michała, zootechnik, genetyk;
lekarz, fizjolog żywienia, gastronom;
fizjolog ros.; specjalista z zakresu żywienia;