żywienia

Encyklopedia PWN

zootechnika
[gr. zṓon ‘istota’, ‘zwierzę’, technikós ‘wykonany zgodnie ze sztuką’],
nauka o chowie i hodowli zwierząt;
Boyd-Orr
[boıd o:r]
John Wymowa, baron Boyd-Orr of Brechin, ur. 23 IX 1880, Kilmaurs (hrab. Ayshire, Szkocja), zm. 25 VI 1971, Newton (Szkocja),
lekarz bryt.; specjalista w dziedzinie żywienia.
produkt, który ze względu na skład i sposób przygotowania jest przeznaczony do żywienia ludzi z określonymi chorobami (np. zaburzeniami przemiany materii), także zalecany w pewnych stanach fizjol. (np. w okresie ciąży, w okresie niemowlęctwa, u dzieci do 3. roku życia);
Kielanowski Jan, ur. 16 VI 1910, Lwów, zm. 16 I 1989, Warszawa,
brat Tadeusza Michała, zootechnik, genetyk;
Pożerski, Pomian Pożerski, Edward, ur. 20 IV 1875, Paryż, zm. 16 I 1964, tamże,
lekarz, fizjolog żywienia, gastronom;
Szatiernikow Michaił N., ur. 21 X 1870, Moskwa, zm. 1 IX 1939, tamże,
fizjolog ros.; specjalista z zakresu żywienia;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia