łoić

Encyklopedia PWN

tłuszcz o twardej konsystencji, uzyskiwany z tkanki tłuszczowej bydła, cieląt i owiec;
wydzielina gruczołów łojowych skóry ssaków owłosionych;
frytura
[fr.],
tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie wysokiej temperatury;
staropol. nazwa lampy olejowej (oliwnej) lub podobnej, wykorzystującej inny niż olej tłuszcz (np. łój).
zool. gruczoły występujące w skórze ssaków owłosionych, wydzielające łój skórny;
oleinowy kwas, kwas olejowy, kwas cis-9-oktadecenowy, CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH,
związek organiczny, nienasycony kwas tłuszczowy (izomer trans — kwas elaidynowy);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia