ćwikłowy

Encyklopedia PWN

burak, Beta,
rodzaj z rodziny komosowatych;
zupa sporządzana z buraków ćwikłowych, na soku buraczanym poddanym fermentacji mlekowej (ukwaszonym) lub zagęszczonym soku buraczanym, na wywarze jarskim albo mięsnym, z dodatkiem dużej ilości przypraw.
boćwina, botwina, burak liściowy, Beta vulgaris subsp. vulgaris convar. vulgaris,
nadodmiana buraka zwyczajnego (burak);
burak zwyczajny, Beta vulgaris subsp. vulgaris,
dwuletnia roślina, podgat. z rodzaju burak, uprawiana w umiarkowanych szerokościach geogr.;
nazwa zwyczajowa herbicydu z grupy tiokarbaminianów;
marynata przyrządzana z ugotowanych buraków stołowych (ćwikłowych), pokrajanych w plasterki i zmieszanych z utartym chrzanem (2–5%).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia