zbożowe

Encyklopedia PWN

Keren, tigrinia Keren, arab. Karan, ang. Karen, dawniej Cheren,
m. w północnej Erytrei, na płaskowyżu, na wys. 1372 m;
m. powiatowe w województwie opolskim, na skraju równin: Opolskiej i Oleśnickiej oraz Progu Woźnickiego, nad Stobrawą.
przerób ziarna zbóż na mąkę, kaszę i inne produkty spożywcze metodami prymitywnymi i w zakładach przemysłu młynarskiego (młyny zbożowe, kaszarnie).
m. powiatowe w województwie warmińsko-mazurskim, na pograniczu Pojezierza Brodnickiego i Garbu Lubawskiego, nad Drwęcą.
miasto w województwie lubuskim, w powiecie zielonogórskim, w południowej części Doliny Dolnego Bobru, nad Bobrem, u ujścia Brzeźniczanki, w otoczeniu lasów.
środki spoż. wzbogacone w określone składniki lub o zwiększonej zawartości składników naturalnych, o różnym przeznaczeniu żywieniowym;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia