zapachowe

Encyklopedia PWN

chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
zapachowe gruczoły, gruczoły wonne,
anat. wyspecjalizowane gruczoły skórne wielu ssaków o znaczeniu rozpoznawczym, ułatwiającym odnajdywanie partnerów płciowych w okresie rozrodczym;
lotne związki org. odznaczające się charakterystycznym, na ogół przyjemnym zapachem, które dzięki niemu znalazły zastosowanie praktyczne;
ciekłe mieszaniny naturalnych i syntetycznych substancji zapachowych, o specyficznym zapachu, przygotowane do wprowadzenia do wyrobu;
stałe (bezpostaciowe) lub ciekłe substancje pachnące wytwarzane przez drzewa i krzewy w wyniku normalnej przemiany materii lub jako substancje ochronne, wydzielane wskutek uszkodzenia tkanek roślin (np. nacięć pnia);
piżma
[czes. < łac. < hebr.],
substancje zapachowe naturalne lub otrzymywane syntetycznie odznaczające się charakterystycznym zapachem (tzw. zapach piżmowy);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia