zagęszczone

Encyklopedia PWN

oleje roślinne schnące lub półschnące, częściowo spolimeryzowane wskutek ogrzewania w temperaturze ponad 200°C, często w atmosferze gazu obojętnego;
odwodnione produkty żywnościowe, uzyskane przez suszenie lub zagęszczanie surowców spoż. (albo mieszanin tych surowców) i dodatkowe utrwalanie przy zastosowaniu różnych metod;
skupisko ludzkie, przeciwstawiane wsi, charakteryzujące się zagęszczoną zabudową, zróżnicowaną strukturą społeczną mieszkańców, utrzymujących się w większości z zajęć nierolniczych — handlu, rzemiosła, przemysłu i usług.
biol. płynna wydzielina gruczołów mlekowych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie (laktacja), stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt oraz młodych zwierząt;
adsorpcja
[łac. ad- ‘przy’, sorbere ‘pochłaniać’],
zagęszczanie substancji (gazów, par, rozpuszczonych ciał stałych, jonów, a także cieczy) na granicy dwóch sąsiadujących faz.
jedno- lub wielokolorowe miejscowe zabarwianie płaskich wyrobów włókienniczych, np. tkanin, dzianin, niekiedy przędz lub luźnych włókien, w sposób pozwalający na wytworzenie określonego wzoru;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia