włóknistą
Encyklopedia PWN
włók. operacja chemicznej obróbki włókna lub przygotowania półproduktów włóknistych (np. masy celulozowej) do wyrobu białego papieru;
chałwa
wyrób cukierniczy w postaci dość twardej, tłustej, słodkiej masy, o charakterystycznej włóknistej strukturze, stanowiący mieszaninę napowietrzonej masy karmelowej, miazgi z nasion (gł. sezamu indyjskiego, tzw. ziarna sezamowego), też owoców (zwłaszcza orzechów) roślin oleistych, z dodatkiem substancji smakowo-zapachowych;
[tur. < arab.],
chryzotyl
minerał z grupy serpentynów, warstwowy hydroksokrzemian magnezu, o wzorze Mg6[(OH)8|Si4O10];
[gr. chrysós ‘złoto’, tílos ‘włókno’],
przejrzysta biaława chmura w postaci zasłony o włóknistym lub gładkim wyglądzie;
drewno, ksylem,
bot. niejednorodna tkanka przewodząca występująca wewnątrz organów roślinnych (nie dochodząca do ich naturalnej powierzchni) u roślin naczyniowych, charakteryzująca się obecnością elementów trachearnych, rozprowadzająca wodę i sole mineralne;