wieloskładnikowy

Encyklopedia PWN

ketmia szczawiowa, zw. malwą sudańską, Hibiscus sabdariffa,
jednoroczna roślina zielna z rodzaju ketmia; kwiaty o żółtych płatkach i mięsistych czerwonych działkach kielicha, z których sporządza się herbaty owocowe (1- lub wieloskładnikowe), napój karkade i lemoniady.
produkt spoż. otrzymywany przez zamrożenie pasteryzowanej i schłodzonej, niekiedy homogenizowanej, płynnej, wieloskładnikowej mieszanki lodowej, wykonany bez polewy lub w polewie (ok. 15% produktu).
stopy miedzi, w których gł. dodatkiem stopowym w ilości powyżej 2% jest nikiel;
nawozy mineralne zawierające jeden (mikronawozy pojedyncze) lub więcej (mikronawozy wieloskładnikowe) mikroelementów;
wysokoprocentowe nawozy, tzw. sztuczne (przemysłowe), zawierające składniki pokarmowe w postaci związków chemicznych przyswajalnych przez rośliny bezpośrednio lub po przemianach w glebie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia