wegetatywnym
Encyklopedia PWN
metoda wyjaławiania, niszczenia drobnoustrojów przez ogrzewanie, stosowana gł. w przemyśle spoż. w celu utrwalenia produktów żywnościowych (p.: mleka, soków owocowych, piwa, niektórych konserw) oraz w technice bakteriologicznej i mikrobiologicznej.
biol. wielojądrowa komórka (komórczak) śluzowców powstała wskutek podziałów jądra komórkowego, którym nie towarzyszyły podziały cytoplazmy, otoczona jedynie grubszą błoną cytoplazmatyczną;
roln. ukorzeniona roślina, na której szczepi się (szczepienie roślin) lub okulizuje (oczkowanie) część innej rośliny;
prabielmo, pierwotny endosperm,
tkanka spichrzowa (zapasowa) występująca w nasionach roślin nagonasiennych, zwłaszcza iglastych
biol. występowanie w cyklu życiowym grzybów, roślin i zwierząt 2 lub więcej regularnie następujących po sobie pokoleń osobników różniących się sposobem rozmnażania (generatywne — płciowe i wegetatywne — bezpłciowe), cechami morfologicznymi oraz, często, trybem życia (biologią);