utrwalaniu

Encyklopedia PWN

fot. proces będący elementem obróbki fotograficznej;
konserwowanie żywności (półprodukty i produkty) w celu zabezpieczenia jej przed zepsuciem, gł. wskutek działania drobnoustrojów, enzymów, reakcji chem., zjawisk fiz., także owadów i gryzoni.
zastosowanie promieniowania jonizującego do utrwalania żywności;
całokształt procesów chem. mających na celu zamianę obrazu utajonego, zawartego w napromieniowanym (naświetlonym) materiale fot., na trwały obraz widzialny utworzony z metalicznego srebra lub barwników.
czasopisma poświęcone utrwalaniu i upowszechnianiu wyników badań nauk., dostarczaniu informacji o rozwoju i postępach nauki we wszystkich jej dziedzinach, wydawane w zasadzie przez instytucje nauk. i przeznaczone przede wszystkim dla środowisk naukowych.
kosmetyki
[gr.],
środki do oczyszczania, pielęgnowania i upiększania skóry, włosów, paznokci i oczu, także do maskowania defektów urody.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia