uboczna

Encyklopedia PWN

ekon. część produkcji gotowej wytwarzana przy okazji głównego procesu produkcyjnego, przeznaczona do sprzedaży.
drożdże paszowe, drożdże pastewne,
drożdże specjalnie hodowane na produktach ubocznych (odpadowych) zawierających przyswajalne dla drożdży związki węgla: cukry proste, dwucukry, alkohole, kwasy org., węglowodory i in., wykorzystywane do celów paszowych;
Grochowski Wiesław, ur. 23 I 1911, Ostrołęka, zm. 18 XII 1994, Warszawa,
leśnik;
gałąź gospodarki narodowej obejmująca zagospodarowanie, pielęgnowanie, ochronę, użytkowanie i odnawianie lasów w celu stałego pozyskiwania drewna i in. użytków leśnych oraz wykorzystywania zdrowotnych i ochronnych wartości lasów; także zespół nauk leśnych stanowiących teoret. podstawę gospodarki leśnej.
odpady, odpadki, śmieci, nieczystości,
uboczne produkty działalności człowieka, nieprzydatne w miejscu i czasie, w którym powstały, szkodliwe lub uciążliwe dla środowiska przyrodniczego; definicja prawna odpadów jest zawarta w ustawie o odpadach („Dziennik Ustaw” z 2001 nr 62, poz. 628).
zakład przem. produkujący oleje roślinne z surowców roślinnych, dawniej przez wytłaczanie (do dziś tradycyjnie oliwa z oliwek), obecnie gł. na drodze ekstrakcji.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia