twarde

Encyklopedia PWN

sączyniec, sapodilla, pigwica, Sapota, Manilkara, Achras,
rodzaj roślin okrytozalążkowych, z rodziny sączyńcowatych (Sapotaceae),
produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
sfera niebieska, firmament,
astr. twór geometryczny, sfera o dowolnym promieniu, w której środku znajduje się obserwator;
sizal
[ang.],
sisal,
włókno wydobywane z liści agawy (sizalowej);
roln. zabieg stosowany w nasiennictwie, polegający na uszkadzaniu grubej i nieprzepuszczalnej dla wody i powietrza okrywy nasiennej (tzw. nasiona twarde) w celu ułatwienia kiełkowania;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia