termiczna

Encyklopedia PWN

temperatura
[łac.],
skalarna wielkość fizyczna, jeden z parametrów określających stan układu termodynamicznego.
fiz. podstawowe prawa termodynamiki.
Alpy, fr. Alpes, niem. Alpen, wł. Alpi, słoweń. Alpe,
najwyższy obszar górski w Europie.
parametry orbity ziemskiej: mimośród, nachylenie płaszczyzny równika ziemskiego do płaszczyzny ekliptyki i położenie peryhelium w stosunku do wędrującego po ekliptyce punktu przesilenia wiosennego, warunkujące ilość energii słonecznej docierającej do górnej granicy atmosfery na poszczególnych równoleżnikach i w różnych porach roku.
biometeorologia
[gr. bíos ‘życie’, metéōros ‘unoszący się w powietrzu’, lógos ‘słowo’, ‘pojęcie’],
nauka zajmująca się badaniem wpływu warunków atmosferycznych na procesy przebiegające w żywych organizmach.
blanszowanie
[fr. blanchir ‘bielić’],
w przetwórstwie owoców i warzyw obróbka termiczna polegająca na poddawaniu przetwarzanego surowca (gł. warzyw, po umyciu, obraniu i pokrojeniu) krótkotrwałemu działaniu gorącej wody w temperaturze 80–100°C w ciągu 0,5–2 minut lub pary w temperaturze 100°C w ciągu 1–6 minut, a następnie natychmiastowemu ich schłodzeniu przez zanurzenie w zimnej wodzie;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia