sukulenty

Encyklopedia PWN

sukulenty
[łac. succus ‘sok’],
rośliny gruboszowate, zw. pot. gruboszami lub tłustoszami,
rośliny suchych siedlisk, należące do ekol. grupy kserofitów (suchorostów), gromadzące zapasy wody w specjalnej tkance miękiszowej (tzw. tkanka wodna), która wypełnia często prawie całą roślinę;
gasteria, Gasteria,
rodzaj z rodziny asfodelowatych, Asphodelaceae (wydzielonej z liliowatych),
kaktusowate, kaktusy, Cactaceae,
rodzina roślin z klasy dwuliściennych,
kalanchoe, Kalanchoë,
rodzaj z rodziny gruboszowatych,
wilczomlecz, ostromlecz, euforbia, Euphorbia,
rodzaj z rodziny wilczomleczowatych;
adaptacja roślin, przystosowanie roślin,
biol. przystosowanie organizmów roślinnych do warunków środowiska, polegające na takich dziedzicznych zmianach struktury i funkcji osobników, które zwiększają prawdopodobieństwo ich przeżycia i reprodukcji osobników w określonym środowisku oraz prowadzą do zróżnicowania organizmów pod względem morfologicznym, fizjol. i metabolicznym.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia