spichrzowy

Encyklopedia PWN

organy przystosowane do magazynowania substancji pokarmowych, gł. węglowodanów, białek lub lipidów, na użytek: 1) „własny” rośliny; 2) następnego pokolenia generatywnego; 3) zwierząt, jako zachęta do wypełnienia przez nie funkcji pożytecznych dla przeżycia rośliny i/lub gatunku.
bielmo, endosperm,
bot. tkanka miękiszowa spichrzowa, powstająca w woreczku zalążkowym nasion roślin okrytonasiennych, zawierająca substancje zapasowe, gł. skrobię, białka i tłuszcze;
burak, Beta,
rodzaj z rodziny komosowatych;
nasiono, dawniej nasienie,
bot. organ rozmnażania roślin, powstający z zapłodnionego zalążka, złożony z łupiny nasiennej, zarodka, tkanki spichrzowej stanowiącej zapas pokarmu na czas kiełkowania (bielmo, prabielmo lub obielmo);
alstremeria, krasnolica, Alstroemeria,
rodzaj z rodziny amarylkowatych obejmujący ok. 50 gat. trwałych roślin zielnych z tropik. rejonów Ameryki Południowej;
bot. leukoplasty (bezbarwne plastydy) produkujące skrobię w komórkach organów spichrzowych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia