smak

Encyklopedia PWN

enotanina
[gr.-fr.],
zbiorowa nazwa różnych garbnikowych składników wina, pochodzących z nasion, skórki i szypułek owoców winorośli;
epsomit, sól gorzka rodzima,
minerał, uwodniony siarczan magnezu MgSO4·7H2O;
esencja
[łac. essentia ‘istota rzeczy’, ‘treść’],
farm. wyciąg z roślin aromatycznych z dodatkiem olejków lotnych;
stężony (np. 80%) roztwór kwasu octowego, bezbarwny, mający właściwości toksyczne, o ostrym zapachu i silnie kwaśnym smaku;
etylenowy glikol, etano-1,2-diol, glikol, HOCH2CH2OH,
związek organiczny, alkohol o 2 grupach hydroksylowych (alkohol dihydroksylowy);
fuzle
[niem.],
zbiorowa nazwa mieszaniny wyższych alkoholi powstających jako uboczne produkty fermentacji alkoholowej, w procesach produkcji alkoholu etylowego;
gdańska wódka, Goldwasser
[niem.],
likier korzenno-ziołowy (35–40% alkoholu), o dominującym smaku anyżkowym, z dodatkiem pasków lub płatków bardzo cienkiej złotej folii.
genever
[fr. genièvre],
nar. wytrawna wódka holenderska, jałowcówka (ma intensywny smak i zapach jałowca) o zawartości alkoholu 45%, nazywana także holenderską (Hollands) lub genevą;
gin, dżyn
[ang. < hol. jenever ‘jałowiec’],
napój alkoholowy o dominującym smaku jałowca, o zawartości alkoholu 40–45%, wytwarzany przez destylację zacieru ze słodu jęczmiennego oraz kukurydzy i żyta;
gliceryna
[gr. glykerós ‘słodki’],
glicerol, propano-1,2,3-triol, CH2(OH)CH(OH)CH2OH,
związek organiczny, najprostszy alkohol trihydroksylowy;
glikozydy
[gr.],
liczna grupa związków o różnorodnej budowie chem. zawierających w swym układzie monosacharydy połączone wiązaniem glikozydowym (np. glukozę — glukozydy, galaktozę — galaktozydy);
glukonowy kwas, kwas pentahydroksykapronowy, C6H12O7,
powstaje w wyniku łagodnego utleniania glukozy;
sól jednosodowa kwasu glutaminowego;
‘Golden Delicious’
[gọuldən dılı̣szəs],
odmiana jabłoni pochodząca z USA (wyhodowana 1890), uprawiana na całym świecie, zwłaszcza w ciepłych regionach klimatu umiarkowanego;
gorczycowy olejek, olejek gorczyczny,
substancja zawarta (w ilości 1–2%) w nasionach wielu roślin z rodziny kapustowatych (krzyżowych), zwłaszcza gorczycy;
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pączków kwiatowych goździkowca korzennego (goździkowiec);
granulat
[łac. granulum ‘ziarnko’],
farm. postać leku przeznaczona do stosowania doustnego;
halit
[gr. háls ‘sól’],
minerał, chlorek sodu NaCl;
Hellens
[elę̣:s]
Franz Wymowa, właśc. Frédéric Van Ermengem, ur. 8 IX 1881, Bruksela, zm. 20 I 1972, tamże,
pisarz belgijski, tworzący w języku francuskim;
odmiana jabłoni pochodząca z USA, wyhodowana 1942;

Słownik języka polskiego PWN

smak
1. «zmysł pozwalający na rozpoznanie pewnych właściwości przyjmowanych pokarmów»
2. «właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działająca na ten zmysł»
3. «przyjemność, którą ktoś znajduje w jedzeniu, piciu, czasem w paleniu papierosów»
4. «upodobanie do czegoś»
5. «poczucie piękna, harmonii i elegancji»
6. «to, co jest w czymś najwartościowsze, najciekawsze»
7. «przyprawa do potrawy, napoju itp., nadająca im charakterystyczną właściwość»
8. «wywar z włoszczyzny, z mięsa lub z kości na zupę»

• smakowy • smakowo
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia