smak

Encyklopedia PWN

Arcadia
[arkạdia],
Accademia dell’Arcadia, Akademia Arkadyjska,
wł. akademia lit., z siedzibą w Rzymie, zał. 1690 przez grupę uczonych i literatów;
dodawanie do żywności przypraw, olejków, esencji
bacardi
[bakạrdi],
napój alkoholowy; rum lekki o mocy ok. 40%, o jasnej barwie i charakterystycznym, niezbyt intensywnym zapachu i smaku.
Bahdaj Adam, ur. 2 I 1918, Zakopane, zm. 7 V 1985, Warszawa,
pisarz;
balsamy
[gr. bálsamon ‘pachnąca żywica’],
naturalne roztwory żywic w olejkach eterycznych;
beaujolais
[bożolẹ; fr.],
czerwone, niezbyt mocno zabarwione, aromatyczne, lekkie wino burgundzkie;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia