smak

Encyklopedia PWN

cytryniec chiński, Schizandra chinensis,
gatunek rośliny okrytozalążkowej z rodziny cytryńcowatych (Schizandraceae), występujący w lasach wielkolistnych Azji Wschodniej (Płw. Koreańskiego, północnych Chin, wschodniej części Rosji, Sachalinu) w strefie klimatu monsunowego;
cytrynowy kwas, kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy,
związek organiczny, alifatyczny hydroksykwas z 3 grupami karboksylowymi ;
anat. chrzęstny, chrzęstno-kostny lub kostny szkielet wewn. głowy kręgowców;
grupa odmian drzew owocowych, naturalnych mieszańców czereśni z różnymi gat. i odmianami wiśni;
czosnek, Allium,
rodzaj z rodziny liliowatych;
fizjol. odbieranie informacji ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego organizmu ludzkiego i zwierzęcego oraz przetwarzanie jej na wrażenia zmysłowe.
czuszka
[bułg.],
roślina zielna z gat. papryka roczna, zaliczana do jej podgat. papryka roczna drobnoowocowa (subsp. microcarpum) — należą tu gł. ostre i bardzo ostre w smaku odmiany roślin przyprawowych o małych owocach (stosowanych na surowo i po ususzeniu w postaci przyprawy o tej samej nazwie).
fizjol. stan czynnościowy układu nerwowego, przeciwny do stanu snu;
daśarupaka
[sanskr., ‘dziesięć sztuk scenicznych’],
w dramaturgii indyjskiej termin oznaczający 10 podstawowych, regularnych gatunków dramatycznych;
de gustibus non est disputandum
[łac., ‘gusty nie podlegają dyskusji’],
w sprawach smaku (gustów, upodobań) nie należy dyskutować.
Delaney
[dəlẹıni]
Shelagh, ur. 25 XI 1939, Salford (hrab. Lancashire), zm. 20 XI 2011, Suffolk (Anglia),
dramatopisarka angielska;
Demokryt z Abdery, Dēmókritos, ur. ok. 460, Abdera (Tracja), zm. ok. 370 p.n.e., tamże,
filozof grecki, najbardziej wszechstronny uczony starożytny przed Arystotelesem, współtwórca atomistycznej teorii budowy świata.
stadium rozwojowe rośliny, w którym jej organy użytkowe osiągają pożądane cechy technol. (zbiorcze).
Dubuffet
[dübüfẹ]
Jean Wymowa, ur. 31 VII 1901, Hawr, zm. 12 V 1985, Paryż,
francuski malarz i rzeźbiarz.
dżyn, dżin,
kul. wódka o smaku i zapachu jałowca, → gin.
holenderski, dojrzewający ser podpuszczkowy, półtwardy, tłusty, prasowany, wyrabiany z pełnego, pasteryzowanego mleka krowiego;
deserowa odmiana truskawek pochodząca z Holandii;
ementalski ser, ementaler,
podpuszczkowy, długo dojrzewający ser wysokiej jakości, z mleka krowiego, twardy, o smaku słodkawoorzechowym, prasowany, w kształcie kręgów o masie ok. 100 kg;
Emmanuel
[emanüẹl]
Pierre, właśc. Noël Mathieu, ur. 3 V 1916, Gan, zm. 22 IX 1984, Paryż,
fr. poeta i eseista;
endywia, cykoria endywia, szczerbak wielki, Cichorium endivia,
gatunek jednorocznej rośliny warzywnej z rodziny astrowatych (złożonych), pochodzący z basenu M. Śródziemnego i Indii, znany już w staroż. Rzymie, obecnie uprawiany gł. we Francji i Holandii, w Polsce mniej popularny.

Słownik języka polskiego PWN

smak
1. «zmysł pozwalający na rozpoznanie pewnych właściwości przyjmowanych pokarmów»
2. «właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działająca na ten zmysł»
3. «przyjemność, którą ktoś znajduje w jedzeniu, piciu, czasem w paleniu papierosów»
4. «upodobanie do czegoś»
5. «poczucie piękna, harmonii i elegancji»
6. «to, co jest w czymś najwartościowsze, najciekawsze»
7. «przyprawa do potrawy, napoju itp., nadająca im charakterystyczną właściwość»
8. «wywar z włoszczyzny, z mięsa lub z kości na zupę»

• smakowy • smakowo
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia