smak

Encyklopedia PWN

alkohole
[arab. al-kuhl ‘delikatny proszek’],
związki organiczne, pochodne węglowodorów, których cząsteczki zawierają grupę hydroksylową (wodorotlenową) –OH zamiast atomu wodoru związanego w związku macierzystym z atomem węgla grupy alkilowej lub cykloalkilowej.
amigdalina, amygdalina,
β-glukozyd, występuje w nasionach gorzkiej odmiany (var. amara) migdałowca zwyczajnego i wielu drzew owocowych, np. wiśni, śliw, nadając im charakterystyczny zapach i smak;
ocena jakości produktu dokonywana za pomocą zmysłów: wzroku, dotyku, węchu i smaku przez oceniający zespół ekspertów w warunkach zapewniających dokładność i powtarzalność wyników.
anchois
[ãszu; fr.] Wymowa,
hiszp. anchovis Wymowa,
konserwa o ostrym smaku, z małych ryb atlantyckich i śródziemnomor., (gł. sardeli, także szprotów i śledzi), pełnych, patroszonych lub w formie filetów, korków z kaparami, past itp.;
wysuszone owoce korzennika lekarskiego (drzewa pimentowego),
anyż, anyżek,
dojrzałe, wysuszone owoce biedrzeńca anyżu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia