smak

Encyklopedia PWN

Brillat-Savarin
[brijạ sawarę̣]
Anthelme, ur. 1 IV 1755, Belley, zm. 2 II 1826, Paryż,
pisarz fr., z zawodu prawnik;
bursztynowy kwas, kwas butanodiowy, HOOCCH2CH2COOH,
kwas dikarboksylowy;
camembert
[kamãbẹ:r; fr.] Wymowa,
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
cassate
[kassạte; wł.],
lody uformowane w kształcie półkuli, składające się z kilku warstw o różnych smakach.
chablis
[szablị; fr.],
wytrawne białe wino burgundzkie z okręgu Chablis;
cheddar
[czẹdər; ang.] Wymowa,
twardy, dojrzewający ser podpuszczkowy z mleka krowiego, o żółtopomarańczowej barwie, odznaczający się łagodnym, lekko kwaskowym smakiem;
chlebowiec, Arthocarpus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny morwowatych (Moraceae) obejmujący ok. 50 gat. drzew, występujących na Cejlonie, w Indiach, południowych Chinach i Azji Południowo-Wschodniej aż po Wyspy Salomona;
wysuszone i utrwalone kwiatostany żeńskie chmielu (tzw. szyszki), zawierające lupulinę (gł. składnik — alfakwasy, zaliczane do żywic chmielowych), używane do wyrobu piwa;
chrzan pospolity, Armoracia rusticana (Armoracia lapathifolia),
gat. z rodziny kapustowatych (krzyżowych);
coca-cola, koka-kola,
firmowa nazwa bezalkoholowego, słodkiego napoju chłodząco-orzeźwiającego, wysyconego dwutlenkiem węgla, o przyjemnym zapachu i cierpkawo-gorzkawym smaku;
con gusto
[kon gụsto; wł.],
muz. ze smakiem, z gustem;
Corneille
[kornẹj]
Pierre Wymowa, ur. 6 VI 1606, Rouen, zm. 1 X 1684, Paryż,
dramatopisarz francuski, z wykształcenia prawnik.
potoczna nazwa sacharozy, powszechnie znanego c. konsumpcyjnego, otrzymywanego w cukrowni, jako produkt naturalny z trzciny cukrowej i buraków cukrowych (cukrownictwo);
Cybulski Napoleon Nikodem, ur. 13 IX 1854, Krzywonosy (pow. święciański), zm. 26 IV 1919, Kraków,
fizjolog; założyciel krak. szkoły fizjologicznej.
związki org., oligosacharydy o budowie cyklicznej, zbudowane z powtarzających się jednostek D-glukopiranozydowych;
cykoria palona, cykoria prażona,
namiastka kawy, susz z korzeni cykorii podróżnik (siewnej), który poddaje się kolejnemu suszeniu i prażeniu w piecach obrotowych (w temp. 165–200°C), następnie mielony i prasowany;
przyprawa o przyjemnym zapachu, słodkawo-korzennym smaku, otrzymywana przez wysuszenie młodej kory (pozbawionej zewn. warstwy) różnych gat. cynamonowca (gł. cynamonowca cejlońskiego i cynamonowca wonnego), w postaci kawałków lub sproszkowanej;
przyprawa z wysuszonej kory korzybiela białego, o korzennym smaku oraz zapachu przypominającym cynamon, gałkę muszkatołową i goździki;
cynamon goździkowy, kora goździkowa,
wysuszona kora małego krzewu Dicypellium caryophyllatum z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae) rosnącego w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej (gł. Brazylii);
bot. mieszaniec pomarańczy słodkiej z poncyrią trójlistkową (pomarańczą trójlistkową), bardzo wytrzymały na mróz (znosi temp. do –20°C);

Słownik języka polskiego PWN

smak
1. «zmysł pozwalający na rozpoznanie pewnych właściwości przyjmowanych pokarmów»
2. «właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działająca na ten zmysł»
3. «przyjemność, którą ktoś znajduje w jedzeniu, piciu, czasem w paleniu papierosów»
4. «upodobanie do czegoś»
5. «poczucie piękna, harmonii i elegancji»
6. «to, co jest w czymś najwartościowsze, najciekawsze»
7. «przyprawa do potrawy, napoju itp., nadająca im charakterystyczną właściwość»
8. «wywar z włoszczyzny, z mięsa lub z kości na zupę»

• smakowy • smakowo
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia