smak
Encyklopedia PWN
dramatopisarz indyjski, tworzący w sanskrycie;
calvados
znana powszechnie brandy jabłkowa, o zawartości alkoholu 40–50%, o charakterystycznym smaku i zapachu, otrzymywana przez oddestylowanie wina jabłkowego lub cydru, gł. w Bretanii i Normandii, w dep. Calvados;
[kalwadọs; fr.] ,
gorycze, goryczki,
należące do różnych grup chemicznych substancje pochodzenia roślinnego o smaku silnie gorzkim;
gustometria
badanie smaku;
[łac. gustatio ‘smak’, gr. metréō ‘mierzę’],
faza procesu produkcyjnego przy wyrobie gł. wina, miodu pitnego, destylatów i spirytusów naturalnych, przetrzymywanych w określonych warunkach i przez określony czas trwania fazy, w celu zharmonizowania zapachu, smaku i wstępnego sklarowania;
mleczaj, Lactarius,
rodzaj grzybów podstawkowych z rzędu gołąbkowców, z klasy podstawczaków;