siewna

Encyklopedia PWN

jedno z ogniw gospodarki żywnościowej, obejmujące składowanie surowców (np. płodów rolnych), półproduktów i gotowych produków żywnościowych.
czynność agrotechn. polegająca na umieszczeniu materiału siewnego w roli na odpowiedniej głębokości i właściwym rozmieszczeniu na powierzchni pola zgodnie z wymogami poszczególnych gat. roślin uprawnych, także rozsiewanie nawozów mineralnych.
specjalistyczne gospodarstwo rolne, zajmujące się wytwarzaniem nowych odmian roślin uprawnych lub prowadzeniem hodowli zachowawczej odmian już istniejących;
laboratorium zajmujące się oceną wartości materiału siewnego, czyli jego czystości, zdolności kiełkowania, zdrowotności, wilgotności oraz masy 1000 nasion, a także innych właściwości, zgodnie z obowiązującymi zaleceniami sformułowanymi w Ustawie o nasiennictwie;
grupa roślin pastewnych; do r.s. zalicza się zwyczajowo jednoroczne rośliny motylkowe, z rodziny bobowatych (motylkowatych), uprawiane gł. ze względu na nasiona (zawierające 20–50% białka i do 22% tłuszczu) pastewne, też konsumpcyjne;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia