ser

Encyklopedia PWN

produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
litewski ser, ser lechicki, ser nowogródzki,
handl., trad. nazwa serów podobnych do sera edamskiego, wyrabianych na Wileńszczyźnie i w jej sąsiedztwie.
kul. pol. ser podpuszczkowy, typu sera edamskiego, → litewski ser.
holenderski, dojrzewający ser podpuszczkowy, półtwardy, tłusty, prasowany, wyrabiany z pełnego, pasteryzowanego mleka krowiego;
ementalski ser, ementaler,
podpuszczkowy, długo dojrzewający ser wysokiej jakości, z mleka krowiego, twardy, o smaku słodkawoorzechowym, prasowany, w kształcie kręgów o masie ok. 100 kg;
pol. ser podpuszczkowy wytwarzany z krowiego mleka, pełnotłusty, o zawartości tłuszczu w suchej substancji ok. 45%, należący do grupy pośredniej między grupą serów twardych i miękkich.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia