sarepska

Encyklopedia PWN

gorczyca, Sinapis,
rodzaj z rodziny kapustowatych (krzyżowych), obejmujący 10 gat. jednorocznych, miododajnych roślin zielnych występujących gł. w obszarze śródziemnomor. Europy.
kapusta, Brassica,
rodzaj z rodziny kapustowatych (krzyżowych);
musztarda
[wł.],
przyprawa otrzymywana z mączki gorczycznej (drobno zmielone, częściowo odolejone nasiona gorczycy) roztartej z wodą, z dodatkami smakowymi (ocet, sól, cukier, rzadziej także chrzan, wino) oraz przyprawami ziołowo-korzennymi (pieprz, imbir, estragon, goździki, gałka muszkatołowa);
gorczycowy olej, olej gorczyczny,
olej wydobywany z nasion gorczycy białej, czarnej i sarepskiej, podobny składem chem. do oleju rzepakowego starego typu (z dawnych odmian rzepaku);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia