sadzić
Encyklopedia PWN
monokultura
roln.:
[gr.-łac.],
pikowanie
roln. zabieg stosowany w ogrodnictwie przy produkcji wczesnej rozsady warzyw (np. ogórków, pomidorów, cebuli) i roślin ozdobnych (np. lobelii, bratków, werbeny), polegający na wyjmowaniu z podłoża gęsto rosnących siewek i sadzeniu ich w większej rozstawie do skrzynek lub pojedynczo do doniczek;
[fr. piquer ‘kłuć’],
rizoktonioza ziemniaka, ospowatość ziemniaka,
choroba wywoływana przez grzyb Thanatephorus cucumeris (stadium niedoskonałe Rhizoctonia solani) zaliczany do podstawczaków;
roln. młode rośliny uzyskane przez wysiew nasion w cieplarniach lub inspektach, a także w polu na rozsadnikach, sadzone na miejsce stałe w polu lub w cieplarniach po osiągnięciu odpowiedniej fazy wzrostu (niekiedy po pikowaniu);
wiąz, Ulmus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych, drzewiastych z rodziny wiązowatych;
achimenes, Achimenes,
rodzaj z rodziny ostrojowatych (Gesneriaceae)