roślinne

Encyklopedia PWN

garbowanie garbnikami roślinnymi (np. kebraczo, korą dębową, sumakiem);
jedno z pięter w układzie pionowym roślinności górskiej, w Polsce zw. także piętrem halnym;
gatunki margaryny charakteryzujące się dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, 20–40%) i małą zawartością tłuszczów utwardzonych (15–20%); zawiera ok. 83% tłuszczu (lekko utwardzone oleje, np. kokosowy, słonecznikowy, palmowy);
pionowe rozmieszczenie roślinności w górach w zależności od ich położenia nad poziomem morza;
wiciowce roślinne, Monadophyta, Phytomastigina, Phytomastigophorea, Phytoflagellata,
grupa jednokomórkowych organizmów eukariotycznych;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia