półproduktem
Encyklopedia PWN
gałąź przemysłu spoż. obejmująca wyrób tzw. nietrwałego pieczywa cukierniczego o bardzo zróżnicowanym asortymencie, dziedzina wytwórczości związana z piekarstwem i cukiernictwem;
cykloheksanon, C6H10O,
związek organiczny, keton wywodzący się od cykloheksanu;
cytronelal, 3,7-dimetylo-6-oktenal, C10H18O,
zwiazek org., nienasycony aldehyd terpenowy;
dehydrogenizacja, odwodornienie,
eliminacja atomów wodoru z cząsteczek związków org., zachodząca pod wpływem akceptorów protonów;
dichlorobenzen, C6H4Cl2,
związek organiczny, pochodna benzenu, w którego cząsteczce 2 atomy wodoru są podstawione 2 atomami chloru;
dinitrobenzen, DNB, C6H4(NO2)2,
związek organiczny, dwupodstawiona nitrowa pochodna benzenu, kryształy;