produktami

Encyklopedia PWN

zamrażarka, zamrażalnik,
szafa lub skrzynka (może stanowić część chłodziarki domowej) służąca do zamrażania produktów i przechowywania mrożonek w temperaturze −18°C i niższej.
chem. naturalne i syntetyczne związki chemiczne o właściwościach aromatyzujących dodawane do żywności w niewielkich ilościach w celu poprawy jej aromatu (aromatyzacja produktów spożywczych; aromaty);
ekon. twory organiczne (rośliny, zwierzęta, ekosystemy) i nieorganiczne (atmosfera, wody, minerały), wykorzystywane przez człowieka w procesie produkcji i konsumpcji;
zbiornikowiec, tankowiec,
transportowy statek wodny przeznaczony do przewozu produktów ciekłych luzem;
zbiór plonów, sprzęt plonów,
czynność kończąca cykl prac w produkcji roślinnej, niekiedy poprzedzona zabiegami przygotowawczymi (desykacja, defoliacja);
zeolity
[gr.],
grupa minerałów, uwodnione glinokrzemiany przestrzenne sodu i wapnia, rzadziej baru, strontu, potasu, magnezu i manganu;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia