polipeptydy

Encyklopedia PWN

protaminy
[gr.-łac.],
polipeptydy (tradycyjnie zaliczane do białek) o masie cząsteczkowej 1–8 kDa, dużej zawartości argininy (nawet do 90%), wykazujące silny charakter zasadowy;
biochem. reakcja charakterystyczna białek;
regulacja genetyczna, regulacja ekspresji genów,
regulacja ekspresji genów;
genet. ustalanie kolejności (sekwencji pierwszorzędowej) aminokwasów w polipeptydach oraz nukleotydów w łańcuchach kwasów nukleinowych.
supresory
[łac.],
genet. geny, które mogą znosić fenotypowy efekt mutacji w innych genach.
zachodzący w żywych organizmach enzymatyczny proces łączenia aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe o specyficznej sekwencji aminokwasów, uwarunkowany genetycznie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia