pokarm

Encyklopedia PWN

smak, zmysł smaku,
zdolność rozpoznawania cech pokarmu za pomocą receptorów (komórek) smakowych wrażliwych na substancje chemiczne rozpuszczone w wodzie.
wodniczka odżywcza, wodniczka pokarmowa,
anat. organellum komórkowe pierwotniaków;
achalazja wpustu, kurcz wpustu,
zaburzenie czynności przełyku;
akantody
[gr. ákantha ‘kolec’],
fałdopłetwe, Acanthodii,
gromada paleozoicznych ryb kopalnych, żyły od syluru do permu;
ambrozja
[gr. ambrosía ‘nieśmiertelność’],
mit. gr. pokarm bogów o niezwykle słodkim zapachu, niekiedy napój (u Safony);
związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NH 2).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia