podpuszczkowe

Encyklopedia PWN

dział mleczarstwa obejmujący wyrób serów, gł. podpuszczkowych dojrzewających oraz serów twarogowych, kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych.
produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.
bryndza
[rum.],
miękki podpuszczkowy ser z niekwaszonego mleka owczego, niekiedy z dodatkiem mleka krowiego, wyrabiany gł. w rejonie Karpat (Słowacja, południowa Polska, Rumunia);
brie
[bri; fr.],
ser miękki, podpuszczkowy, dojrzewający, o charakterystycznym smaku i zapachu serowo-grzybowym (pieczarkowym), otrzymywany z mleka krowiego (pełnego lub w części odtłuszczonego),
camembert
[kamãbẹ:r; fr.] Wymowa,
miękki, dojrzewający ser podpuszczkowy z nalotem pleśniowym, produkowany z mleka krowiego, pierwotnie we Francji (nazwa od miejscowości Camembert), obecnie także w wielu innych krajach;
cantal
[kãtạl; fr.],
twardy ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego w dep. Cantal we Francji (ośrodek hodowli bydła w Owernii).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia