piołunu

Encyklopedia PWN

bot. roślina zielna z rodzaju → bylica (piołun).
Piołun-Noyszewski Stanisław,
pisarz, krytyk literacki i teatr., → Noyszewski Stanisław, Piołun.
absynt
[gr. apsínthion ‘piołun’],
gorzka wódka ziołowa o zielonej barwie i mocy 43–45%;
bylica, Artemisia,
rodzaj z rodziny astrowatych (złożonych);
wermut
[niem., ‘piołun’],
wino ziołowe, białe lub czerwone, zawierające 12–18% alkoholu, otrzymywane przez aromatyzację win wyciągiem ziół aromatycznych (gł. składnik bylica piołun) oraz przypraw (szałwia, kora chinowca, skórka z gorzkich pomarańczy, goździki, gałka muszkatołowa itp.), niekiedy z dodatkiem cukru (5–20%) i alkoholu;
astrowate (złożone), Asteraceae (Compositae),
najliczniejsza w gatunki rodzina roślin dwuliściennych, licząca ok. 1550 rodzajów obejmujących do 25 tys. gatunków, występujących na lądach całej kuli ziemskiej, z wyjątkiem Antarktydy.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia