piernik

Encyklopedia PWN

pieczywo cukiernicze barwy brunatne, o charakterystycznym smaku korzennym;
miasto w województwie kujawsko-pomor., pow. grodzki, w Kotlinie Toruńskiej, nad Wisłą i Drwęcą; siedziba sejmikuwojew. i pow. toruńskiego.
anyż, anyżek,
dojrzałe, wysuszone owoce biedrzeńca anyżu;
bakalie
[tur. < arab.],
suszone owoce południowe (rodzynki, figi, daktyle) dodawane m.in. do keksów, mazurków;
dziedzina wytwórczości słodkich wyrobów spożywczych, wyrób cukierniczych produktów trwałych (np. czekolady i licznych wyrobów czekoladowych, cukierków, pieczywa cukierniczego trwałego), a także wyrób produktów cukierniczych nietrwałych (np. ciast, ciastek, obecnie coraz częściej wyodrębniany jako ciastkarstwo);
Dijon
[diżą̣] Wymowa,
m. we wschodniej Francji, ośr. adm. Burgundii-Franche-Comté i dep. Côte-d’Or, nad rz.: Ouche i Suzon oraz Kanałem Burgundzkim.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia