paszowe

Encyklopedia PWN

drożdże paszowe, drożdże pastewne,
drożdże specjalnie hodowane na produktach ubocznych (odpadowych) zawierających przyswajalne dla drożdży związki węgla: cukry proste, dwucukry, alkohole, kwasy org., węglowodory i in., wykorzystywane do celów paszowych;
gotowe mieszanki sporządzane gł. przemysłowo (na sprzedaż) z pasz treściwych wg receptury oprac. dla poszczególnych gat., grup wiekowych i produkcyjnych zwierząt;
dodatki enzymów stosowane do niektórych pasz lub mieszanek paszowych w celu umożliwienia lepszego trawienia i wykorzystania niektórych ciężkostrawnych składników pokarmowych.
substancje hormonalne stosowane w produkcji zwierzęcej (dodawane do pasz);
maszyna roln., ciągnikowa lub samojezdna, służąca do transportu i bezpośredniego zadawania pasz zwierzętom do żłobów.
pasza, karma,
produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz substancje uzyskiwane w wyniku procesów chem. (np. mocznik) i biol. (np. drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe, służące do żywienia zwierząt;

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia