pastewny

Encyklopedia PWN

system zagospodarowania gruntów ornych dla danego gospodarstwa, uwzględniający następstwo uprawy roślin (zmianowanie roślin) uwarunkowane czynnikami przyr., agrotechn. i ekon.;
rzepa, kapusta polna, właśc. kapusta (rzepa) właściwa, Brassica rapa (B. campestris),
gatunek jednorocznej lub dwuletniej rośliny oleistej, warzywnej i pastewnej, z rodzaju kapusta;
grupa roślin pastewnych; do r.s. zalicza się zwyczajowo jednoroczne rośliny motylkowe, z rodziny bobowatych (motylkowatych), uprawiane gł. ze względu na nasiona (zawierające 20–50% białka i do 22% tłuszczu) pastewne, też konsumpcyjne;
chwastnica zbożowa, pajza, proso japońskie, Echinochloa frumentacea,
gat. rocznej rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych (traw), uprawiany na kaszę gł. w Indiach, Chinach, Korei Północnej i Korei Południowej, Japonii, jako roślina pastewna — w Ameryce Północnej rzadziej w Europie;
roln. łąka lub pastwisko położone na terenach nie zalewanych, o glebach mineralnych;
kozieradka, Trigonella,
rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowatych);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia