palmowy

Encyklopedia PWN

olej otrzymywany z miąższu owoców, także nasion, różnych gat. palm, gł. olejowca gwinejskiego (palmy olejowej);
złodziej palmowy, Birgus latro,
skorupiak z rzędu dziesięcionogów;
Palmowa Niedziela, dawniej Niedziela Kwietna,
w chrześcijaństwie ostatnia niedziela przed Wielkanocą rozpoczynająca Wielki Tydzień;
palmowe mleko, mleko kokosowe,
biały, słodki, orzeźwiający płyn wypełniający młode nasiona kokosowca.
palmowe wino, ang. palm wine, fr. vin de palme,
napój alkoholowy (3–5% alkoholu) otrzymywany z soku różnych gat. palm (m.in. daktylowca i kokosowca);
kapusta palmowa, serce palmowe,
produkt spoż. otrzymywany ze stożka wzrostu różnych gat. palm (np. sabal), zwykle pozyskiwany z siewek lub młodych drzew, poprzez usunięcie zawiązków liści, pochew liściowych i ogonków oraz wycięcie stożka.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia